15.3.14

Shaber'deki sadece habercilik skandalı değil!



15 senedir 'televizyon haberciliği' ile iştigal eden bir haberci olarak Samanyoluhaber Tv'de Gazzelilere 'terörist' denen metinle alakalı meseleyi teknik olarak açıklığa kavuşturmak istedim.

AA, haberi, "İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, yaptığı açıklamada, " İsrail Hava Kuvvetleri, gece, terör örgütlerine ait 7 hedefi vurdu. Buna karşılık Gazze'den de 17 füze atıldı" ifadelerini kullandı" şeklinde geçti.

Yani İsrailli yetkili, 'terör örgütü hedefleri vuruldu' demişti, AA da -tırnak içinde-, o ifadelerin açıklamayı yapana ait olduğunun altını çizmişti.

Samanyoluhaber ise haberin daha girişinde "İsrail hava kuvvetleri, terör örgütlerine ait 7 hedefi vurdu" dedi.

Haberi izlemek için tıklayın...

Yani, herhangi bir açıklamada böyle dendiği ifade edilmedi. Doğrudan haber metninin girişinde, kendi ifadelerinden oluşan haberde, kendi yorumunu dile getirdi.

Tepkiler üzerine Samanyolu Yayın Grubu açıklama yaptı ve
"Samanyolu Haber Televizyonu'nda 17.00 bülteninde yayınlanan ''Gazze bombalanıyor'' başlıklı haber metninde, Anadolu Ajansına açıklama yapan İsrailli bir yetkilinin sözü, haberimizde kullanılmıştır. Bu ifadenin; kendi görüşümüzmüş gibi algılanmaya sebep olacak şekilde haberde yer alması bizleri de üzmüştür." dendi.

Ortaya çıkan manzarada Shaber'den yapılan "AA haberinden alındı" açıklamasının bir manası kalmıyor. Tevilden başka bir şey değil.

Kaldı ki, editöryal olarak 'kopyala yapıştır' tarzında bir haber yapıldığını var sayalım. Editörün dikkatinden kaçan bir ifade olduğunu düşünelim.

O halde sizin haberlerinize izleyici artık nasıl güvenecek. Öyle bir haberde, öyle hata yapılır mı!

Hem de her açıdan algı yönetiminin bir parçası olduğunuz şu dönemde!

Habercilik açısından nereden bakarsanız bakın Shaber'in vukuatı skandal.

Mesele özetle böyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder